Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 16:14 - Из книгата „Гръцка митология – За боговете на Олимп” – откъси
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9030 Коментари: 4 Гласове:
6



ЗЕВС  И  ДРУГИТЕ  БОГОВЕ  НА  ОЛИМП

ОЛИМП

         В много старо време хората разказвали и вярвали в различни чудни истории. Разказвали за неща,които нито вие, нито аз сме виждали, нито пък и те самите ги били виждали с очите си.
         ...
         Зевс прекарвал повечето от времето си в облаците, на върха на една висока планина, която се наричала Олимп. Оттам той можел да гледа и вижда всичко, каквото ставало долу на земята. ...

ЗЛАТНАТА  ЕПОХА
         ...
         В много старо време на Олимп живеело едно чудно семейство, чаречено семейството на титаните. Титаните били дванадесет: шест братя и шест сестри. Техен баща било Небето, а майка – Земята. Титаните имали човешки образ, но били много по високи и по-красиви от обикновените мъже и жени.
Най-младият от титаните се казвал Крон. Но и той бил толкова стар, че хората често го наричали татко Крон. Крон бил цар на титаните и следователно на цялата земя.
Никога хората не били толкова щастливи, колкото през царуването на Крон. Онази епоха била наистина златна епоха.
         ...
         Колко жалко, че тази златна епоха свършила за винаги! Виновен за тази печална промяна в света били Зевс и неговите братя. Ако искайте вярвайте.

КАК  ИЗРАСНАЛ  ЗЕВС
        Чуйте сега какво разказвали за Зевс:
        Баща му, Крон, бил много добър, но обичал много славата. Той искал да остане завинаги цар на света, но понеже прогонил от трона баща си – Небето, за да заграби от него царството, страхувал се да не би някой от синовете му да направи същото с него. Тази мисъл го измъчвала постоянно и за да се спаси от своите деца, щом се раждало някое от тях и жена му Рея му го донасяла да го види, той го вземал, отварял устата и – хап! – на една хапка го глътвал!
        Децата на Крон обаче също били богове и затова били безсмъртни! ... но стояли затворени в стомаха му.
        ...  Жена му, Рея, която с мъка гледала как мъжът й гълта своите деца, намислила да излъже Крон
        ... скрила трето си дете, за да се грижи за него, да го отгледа и възпита.
        Това бебе Рея  нарекла Зевс ...
        В началото го кърмела самата Рея. Но после се уплашила да не би Крон да разбере ... Понеже не можела да бъде винаги до него, за да го кърми, когато му се искало мляко и се разплаквал, Рея наредила Зевс да суче мляко от една охранена  и красива коза – Амалтея. Така Зевс растял бързо и ставал силно и здраво дете. Като си играел един ден с козата Амалтея, той така силно я сграбчил за единият рог, че го счупил. ... Зевс я съжалил много и обещал, че когато изгони Крон от трона и стане цар на света, ще направи така, че счупеният рог на Амалтея да придобие чудотворна способност – от него да текат като река всички блага на света ...

БОРБАТА  С  ТИТАНИТЕ
        ...
        Зевс наговорил своите братя – Плутон  и Посейдон, жена си Хера и по-малките си сестри – Естия и Деметра, да се обединят всички заедно и да си дадат клетва, че няма да се примирят, докато не изгонят титаните.
        Първо, тайно от Крон, те освободили три големи чудовища, всяко с по петдесет глави и с по сто ръце – Сторъките, които да им помогнат във войната. ... След това Зевс повикал на помощ и други чудовища, които имали само по едно око и се наричали Циклопи. ...
Така започнала страшна война, която траела много години. ...
Естествено добрият и кротък старец Крон със своите братя и сестри не могъл да издържи да воюва дълго  време с такива врагове. След десет години те били принудени да се откажат от войната и да поискат мир. Техните врагове обаче ги вързали с дебели вериги, направени от най-твърдият метал, и ги затворили в Долният свят. Там изпратили и Циклопите и Сторъките за да ги пазят.
       След тази война хората започнали да недоволстват от своя живот. Някои искали да са богати и сами да притежават всички блага в света. Други пък искали да са царе, а останалите да им се подчиняват. Трети пък, които били силни, искали да превърнат в роби онези, които били слаби. Някои изсичали овощните дървета, за да не могат другите д ядат от плодовете им. Други за удоволствие гонели страхливите животни, които в началото били техни приятели. Някои дори убивали тези нещастни същества, за да ядат месото им. И накрая вместо приятели всички станали врагове помежду и.
       Така вместо мир в света имало война. Вместо изобилие имало глад. Невинността и добрината изчезнали и се появила злобата. Вместо да бъдат щастливи, хората станали жалки и нещастни. Така Зевс станал всемогъщ и тогава настъпил краят на Златната епоха.

МИТЪТ  ЗА  ПРОМЕТЕЙ

КАК  ОГЪНЯТ  БИЛ  ДАДЕН  НА  ХОРАТА

        В много старо време живеел двама братя ...
        ...   
        По- големият от двамата братя се наричал Прометей /на старогръцки означава предвидливост/, защото той винаги мислел за онова, което щяло да се случи; навреме се досещал какво би могло да стане и според случая се подготвял предвидливо за онова, което би могло да стане утре или след седмица, година или дори след сто години. По-малкият брат се наричал Епиметей /на старогръцки означава непредвидливост/, защото никога не мислил какво би могло да се случи, та даправи необходимото, никак не се грижел за онова, което би могло да стане
       
        Прометей нямал желание да живее в облаците на върха на планината /на боговете/ и да губи напразно времето си. ... Прометей мислел по какъв начин да направи света по-мъдър и по-добър.
        ...
        Прометей намерил едно растение, което приличало на тръстика, наричали го нартис. Отсякъл го и видял, че стеблото му отвътре било пълно със суха и мека сърцевина, която би могла да гори бавно и да подържа огъня дълго време.
- Човешкият род трябва да има огън – мислел си Прометей – независимо дали желае, или не това жестокият Зевс ...

ПОТОПЪТ
         В Тесалия живеел един човек, които се казвал Девкалион. Той бил син на Прометей, но не бил титан като баща си, а обикновен човек. ... Неговата жена се казвал Пира.
След като Зевс приковал Прометей  в Кавказ и изпратил на света болестите и грижите, хората станали много, извънредно много зли.
         ...
         И тогава Зевс изпратил на земята непрестанен дъжд, който дълго време валял ден и нощ. Морето преляло, водата му нахлула на сушата и покрила първо полята, а след това и горите и височинните. Но хората не престанали да воюват и да се ограбват едни други ...
        ...
        И когато започнало да вали, Девкалион изкарал един кораб, който той нарочно си бил приготвил за този случай.
        ...
        След време дъждът спрял и облаците се разпръснали. Показало се пак лазурното небе и златното слънце. Сега водата започнала бързо да спада и да тече от сушата лъм морето. Еди ден, рано сутринта, корабът заседнал върху една планина, която се казвала Парнас. Девкалион и Пира излезли от кораба и стъпили пак на сушата.          
        ...
        - Желаете ли нещо? – попитал ги Хермес.
        - Бихме желали да видим земята пак пълна с хора, защото много е тъжно да се живее без съседи и приятели.
        - Слизайте надолу по планината – казал Хермес – и като вървите, хвърляйте зад себе си костите на вашата майка!
        - Какво искаше да ни каже с тези думи?! – попитала Пира.
        - Знам ли аз? – учудил се Девкалион. – Но нека помислим малко! Коя друга може да бъде нашата майка освен земята? От нея са се родили всички живи същества. Но какво искаше да каже с думите „костите на вашата майка”?
        - Може би искаше да каже камъните – отвърнала Пира ...
        ...
        Така двамата продължили пътя си по стръмният склон на Парнас, събирали от земята камъните и ги хвърляли зад себе си.
И, о, чудо! Камъните, които Девкалион хвърлял, се превръщали във високи, силни, стройни и смели мъже, а камъните който хвърляла Пира – във високи, мили, красиви жени.

/Из Гръцка Митология – превел за деца Д. В. Акритс,
Държавно издателство „Народна просвета” – 1964г./                                                              



Тагове:   Олимп,   митове,   ЧЕТИВО,


Гласувай:
6



1. theladybird - :)
28.11.2009 22:42
Ей, ама тази книга не е ли онази книга ;)
Ама много бавно четеш :)))
Усмивки!
цитирай
2. goran - Здрасти Калинке:-)
29.11.2009 11:40
ДА, същата книга е:-) и е чудесна:-)

За съжаление напоследък наистина много съм занемарил четенето:-( оправдавайки се, че ми липсва време - права си, трябва да се поправя.

Желая ти весела неделя я и слънчева, плодотворна нова седмица:-)
цитирай
3. theladybird - :)
29.11.2009 11:42
:)))
цитирай
4. goran - ;-)
29.11.2009 12:02
:-) ;-)
цитирай
Търсене